On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Вторник, 30/04/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето
Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
20:30:50 - 27/06/2020
Със своя заповед от 23 юни т.г. кметът Тодор Попов по повод постъпило заявление от „Хевън карс“ ЕООД, представлявано от управителя му Нешо Пелтеков, отменя предишна своя заповед от 3 юни 2019 г., с която на дружеството е предоставен за ползване общински терен, намиращ се в кв. 515а по плана на гр. Пазарджик, на ул. „Стефан Стамболов“. В заповедта на Попов се казва още, че се отнема на „Хевън карс“ издаденото от Общината разрешение от 2 декември 2019 г. за поставяне на преместваемо съоръжение автомивка върху въпросния имот.
Така приключва епопеята с второто „Лимонче“, за поставянето на което под прозорците им живущите в жилищен блок с адрес ул. ”Пловдивска” вх. №76, вх. №78, вх. № 80, вх. №82, намиращ се в непосредствена близост до нереализираната автомивка разбират едва през февруари т.г. Тогава, на 03.02.2020, в 8.30 ч. сутринта група от няколко работника направила сондаж за подземни води на зелената тревна площ, разположена между блока и платното на бул. „Стефан Стамболов“. На запитване от тяхна страна към работещите, полученият отговор бил, че тук ще бъде поставена автомивка тип „Лимонче“, на самообслужване, с 4 клетки – подобна на тази, която вече работи на терена до стадиона.
Обстоятелството, че никой не е знаел какво става всъщност, принудило живеещите в блока да се организират чрез домоуправителите и да сформират инициативен комитет, който да кореспондира със служителите на Община Пазарджик, за да разберат какви са намеренията им за този обект автомивка тип „Лимонче“, както и спазени ли са законовите изисквания за поставянето на преместваемия обект.
След като не получават ясен отговор от Община Пазарджик, от инициативния комитет се обръщат за съдействие към омбудсмана на РБългария Диана Ковачева, която на свой ред изисква да се направят необходимите проверки по казуса от компетентните в случая държавни институции РИОСВ и Басейнова дирекция – Пловдив. В писмото на Ковачева до Община Пазарджик пък се настоява от общинската администрация подробно да обяснят на засегнатите своите намерения. От отговорите на РИОСВ - Пазарджик и Басейнова дирекция – Пловдив, изпратени до омбудсмана и инициативния комитет в предвидените от закона срокове става категорично ясно, че нито една от двете държавни институции не е издавала както съответните разрешения за поставянето на бъдещото преместваемо съоръжение под прозорците на живущите в цитирания по-горе жилищен блок, така и за изграждане на сондаж за добив на подземни води.
Ясен отговор от Община Пазарджик обаче така и не се получава. Все пак от там изпратили някакъв отговор до потърпевшите, за който „Виделина“ писа, но същият, според живущите, далеч не отговарял дори на част от поставените от тях и омбудсмана на РБългария въпроси. Като следващо свое действие 95-те подписали граждански протест до Общината внасят в деловодството й ново писмо, в което се настоява: „Като се има предвид установените при проверките нарушения на Законови разпоредби и правила, ние, живущите на адрес гр. Пазарджкик, ул. „Пловдивска“ вх.76, ж. 78, вх. 80, вх. 82 НАСТОЯВАМЕ ДА БЪДЕ ОТМЕНЕНО КАТЕГОРИЧНО Решение за поставяне №82/02.12.2019 г., на основание Заповед №1118/03.06.2019 г. на кмета на община Пазарджик, на преместваемо съоръжение автомивка върху част от нереализирана улица с осови точки 1330, 1331, 1324, в ПИ с индентификатор 55155.507.41, съставляващ УПИ I - жилищно строителство и гаражи, кв. 515а“.
Междувременно началникът на кабинета на Попов Ива Забуртова е осъществила контакт по телефона с представляващата протестиращите Сълза Даскалова и ги е поканила на разговор. Не ставало ясно обаче кои специалисти от общинска администрация се ангажират в тази среща и дали в нея ще се включат главните действащи лица арх. Кръстьо Танков и Тодор Попов. Или просто това е поредното отбиване на номера и протакане решаване на казуса от страна на администрацията.
Неудовлетворени от действията на Община Пазарджик, от инициативния комитет сезират прокуратурата за незаконните, според него, действия на общинска администрация, породили последващи закононарушения и престъпления, свързани с бъдещата автомивка. В сигнала се казва:
„Поради разминаването в информацията в отговорите, посочени по-горе, на различните служебни лица е налице неточна и/или невярна информация, поради което молим, съгласно правомощията, дадени Ви от закона, да извършите проверка по случая и ако установите нарушения, вземете необходимите мерки за прекратяването на тези нарушения, а ако прецените, че са осъществени състави на престъпление, съобразно разпоредбите на Наказателния кодекс на Република България, то на лицата, извършили нарушението, да се потърси съответната наказателна отговорност“.
В жалбата подробно е описано вече започналото на практика строителство в имота чрез направата на незаконно водовземно съоръжение за подземни води – тръбен сондажен кладенец. Описва се също водената кореспонденция на засегнатите с Община Пазарджик и омбудсмана на РБългария, като става ясно, че те са недоволни от писмото на общинска администрация, защото същото не съдържа отговори почти на нито един от поставените й въпроси. В резултат на намесата на омбудсмана пък са извършени проверки от РИОСВ – Пазарджик и Басейнова дирекция – Пловдив, в резултат на които става ясно, че в екоинспекцията дори не са входирани документи за направа на екологична оценка, а в Басейнова дирекция също няма такива за издаване на разрешително за водоползване от подземни води, без което изграждането на сондаж не само се санкционира със сериозни глоби за възложителя и изпълнителя по Закона за водите, но и се носи наказателна отговорност.
„Всички тези разминавания и неточностите в отговорите на поставените въпроси в писмата затвърди у нас убеждението, че има грубо погазване на законите на Република България, както и на нашите права – правата на живущите 90 семейства в жилищни блокове на адрес гр. Пазарджик, ул. "Пловдивска", вх. №76, вх. №78, вх. №80, вх. №82. Всички ние, възрастни, деца и прочее, ще бъдем подложени на непрекъснат шум от миещите се коли на тази автомивка, от шума на водата, която ще се изпомпва, за да се захранва автомивката, отделно е и шумът от преминаващите автомобили бул. „Стефан Стамболов“. И това ще е денонощно. Денонощно ще бъдем подложени на този шумов терор“…“Молим, да постановите спирането на изпълнение на Заповед №1118/03.06.2019 г. на кмета на община Пазарджик за поставяне на “преместваемо съоръжение – автомивка” до извършване на проверките“, се казва в края на жалбата от инициативния комитет.
Само няколко дни след сезирането на прокуратурата изграденият сондажен кладенец изчезна?!? На 5 май в ранния следобяд жители на блока съобщиха за „Виделина“, че тежка машина многократно се е „разходила“ върху водовземното съоръжение и от него не е останала никаква следа на повърхността на терена освен следите от гуми на машината. Още няколко дни по-късно върху терена, на който се намираше сондажът, бяха изсипани големи купчини стар асфалт от извършващия се ремонт на околовръстното и други от пръст, които заеха десетки квадратни метра площ и изцяло покриха остатъците от водовземното съоръжение. При пристигането на проверка от Басейнова дирекция – Пловдив, нито представителят в комисията от Община Пазарджик, нито лично присъствалия управител на „Хевън карс“ Нешо Пелтеков проявиха желание да окажат съдействие за разчистване на купчините, които няма как да са се появили там без тяхното знание и разрешение. На проверяващите обаче беше предоставен от инициативния комитет на снимков материал на готовия сондаж преди неговото умишлено унищожаване.
За резултатите от работата на прокуратурата по случая ще уведомим своевременно нашите читатели.
Така изглеждаше на 12 март сондажът, изграден в началото на февруари...
..., а така - мястото, на което е бил, на 5 май, добре се виждат следите от гуми на тежката машина.
Теренът, отдаден под наем от Община Пазарджик за поставяне на второто "Лимонче".
Част от натрупаните купчини с асфалт и земна маса върху терена, под тях остана и унищоженият сондаж.
Прочетена 3338 пъти

Коментари до момента

 
Добавил: Лимони за Фараон
14:07:00 - 28/06/2020

Сетила се Мара .... да се побара..

Гражданите пратиха сигнала до Прокуратурата и Тошко омекна като изпразнен банан. А падне ли Бойко от власт тогава хептен ще я втаса и ще гледа мачовете на Хебър през пътя от прозорците на Голямата Бяла Сграда!

Добавил: Гражданин
23:14:01 - 28/06/2020

Браво, на тези смели граждани на Пазарджик. Само така трябва да се действа, срещу порочното управление на Попов.

Добавил: Валентин Ненков
23:55:17 - 28/06/2020

До Лимони за Фараон: А волейбола как ще гледа? Срамота е да направи такъв космически отбор с нашите пари от данъци и да не може да глада как се проваля за пореден път. Защото спорт само с пари не се прави. Иска се и дух, и желание за победа. А такива екстри са чужди за наемници.

Добавил: Ало Кмете
06:11:14 - 29/06/2020

Абе как така едни пенсионерки ти разбиха схемичката? Стана за смях пред целия град. Едни такива съвестни гражданки ако бяха съветници в Общинския Съвет все гладен щеше да ходиш

Добавил: Pazardjikliya
08:45:58 - 29/06/2020

Поздравления за тези хора,само така!Това си е сериозен успех ,против недосегаемия Пурко.

Страница 1 от 2
Първа
Предишна 1 2 Следваща

Добавяне на коментар

 
 
 
 
символи можете да въведете още

тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg