On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Вторник, 23/04/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
Срещу СКАНДАЛНИ решения и практики на ОбС и администрацията в Септември се ОБЯВИХА днес депутат и съветници от „Възраждане“ Срещу СКАНДАЛНИ решения и практики на ОбС и администрацията в Септември се ОБЯВИХА днес депутат и съветници от „Възраждане“ Срещу СКАНДАЛНИ решения и практики на ОбС и администрацията в Септември се ОБЯВИХА днес депутат и съветници от „Възраждане“ Срещу СКАНДАЛНИ решения и практики на ОбС и администрацията в Септември се ОБЯВИХА днес депутат и съветници от „Възраждане“ Срещу СКАНДАЛНИ решения и практики на ОбС и администрацията в Септември се ОБЯВИХА днес депутат и съветници от „Възраждане“ Срещу СКАНДАЛНИ решения и практики на ОбС и администрацията в Септември се ОБЯВИХА днес депутат и съветници от „Възраждане“ Срещу СКАНДАЛНИ решения и практики на ОбС и администрацията в Септември се ОБЯВИХА днес депутат и съветници от „Възраждане“ Срещу СКАНДАЛНИ решения и практики на ОбС и администрацията в Септември се ОБЯВИХА днес депутат и съветници от „Възраждане“ Срещу СКАНДАЛНИ решения и практики на ОбС и администрацията в Септември се ОБЯВИХА днес депутат и съветници от „Възраждане“
НЕ е нормално съветник да ПОЛУЧАВА месечно 2 000 лв., почти 2 пъти ПОВЕЧЕ от средната заплата за община Пазарджик НЕ е нормално съветник да ПОЛУЧАВА месечно 2 000 лв., почти 2 пъти ПОВЕЧЕ от средната заплата за община Пазарджик НЕ е нормално съветник да ПОЛУЧАВА месечно 2 000 лв., почти 2 пъти ПОВЕЧЕ от средната заплата за община Пазарджик НЕ е нормално съветник да ПОЛУЧАВА месечно 2 000 лв., почти 2 пъти ПОВЕЧЕ от средната заплата за община Пазарджик НЕ е нормално съветник да ПОЛУЧАВА месечно 2 000 лв., почти 2 пъти ПОВЕЧЕ от средната заплата за община Пазарджик НЕ е нормално съветник да ПОЛУЧАВА месечно 2 000 лв., почти 2 пъти ПОВЕЧЕ от средната заплата за община Пазарджик НЕ е нормално съветник да ПОЛУЧАВА месечно 2 000 лв., почти 2 пъти ПОВЕЧЕ от средната заплата за община Пазарджик НЕ е нормално съветник да ПОЛУЧАВА месечно 2 000 лв., почти 2 пъти ПОВЕЧЕ от средната заплата за община Пазарджик НЕ е нормално съветник да ПОЛУЧАВА месечно 2 000 лв., почти 2 пъти ПОВЕЧЕ от средната заплата за община Пазарджик

Пълен текст на новината

Категория: Мишена
22:22:57 - 13/02/2014
Трябва да призная, че колажът от 2010 г. с транспаранта „Продава се” върху сградата на Община Пазарджик се оказа малко избързал. Не защото не е реалистичен, а поради недостатъчната ми осведоменост за имотния ресурс, с който разполага Тодор Попов (става дума за общинския). Това от една страна, а от друга – защото тогава не допусках, че може да се дои толкова лесно държавата. Общинската собственост обаче в началото на 2014 г. вече е на привършване. Това се вижда от списъка, приет с тазгодишната програма за разпореждане (разбирай продаване) с общинско имущество. Две са отличителните му характеристики. Първата – в него са включени дори имоти от по 20-30 кв.м, т.е. оборката е на привършване. И втората – вече са готови за тезгяха дори парцели, за които до преди няколко години никой не е допускал, че с парите от тях ще се пълни „приходната част на бюджета”, каквато е дежурната формулировка в проектите за решения, които кметът внася в ОбС. Става дума за Зоната на здравето, Плувен комплекс „Балона” и….. Оставям многоточие, защото се опасявам, че ми липсва достатъчно фантазия да го попълня. Затова пък хора с фантазия в сградата на Общината има. Доволен съм поне, че няма законова възможност да се парцелира и разпродаде „Острова”. Законите обаче са за това да се променят. А и сегашното мнозинство в ОбС гледа много творчески на тях. Така че всичко може да се случи.
Ако се вгледаме внимателно в списъка с имоти, нарочени за продажба през 2014 г., ще видим и друго – в него фигурират и няколко с обща площ около 40 дка, харизани на Общината от правителството на Борисов. Заедно с още 20, върху които Попов в момента реализира детската си мечта за публично-частно партньорство. С Тиков, което трябва до няколко месеца да се материализира като новата пазарджишка автогара. Навремето не стана ясно защо при необходими 20 дка за автогара и прилежащи към нея съоръжения, кабинетът на ГЕРБ даде 60 дка. Но ако този факт се разгледа в съвкупност с още две неща, случили се горе-долу по същото време, всичко си идва на мястото. Първото – още в самото начало на мандата й новата група съветници от ГЕРБ вкупом хвана амнезия и забрави какво са говорили по адрес на управлението на Попов по време на предизборната кампания. Нещо повече, с едно чуждоезично изключение, избраниците от партията на Борисов пристъпиха към него гърбом и ниско наведени. В резултат на това от януари 2012 г. до настоящия момент беше променена собствеността от публична в частна общинска на редица знакови имоти, които скоропостижно бяха продадени на цени, удовлетворяващи единствено купувачите – става дума за борсата в Огняново, парцела с минералната баня, паркинга зад МБАЛ „Здраве”, плажа, част от градския пазар, читалище „Т. Траянов” и т.н. и т.н. Наред е продажбата на Зоната на здравето, Плувен комплекс „Балона”. На фона на тези им действия много лековато звучат хвалбите на председателя на групата Тодор Георгиев, че неговите съветници не подкрепили повишаването на заплатите си. Дори само сезонната разпродажба на горепосочените имоти да лежи на съвестта на хората на Борисов в ОбС през този мандат е достатъчно. Защото тя не можеше да се случи без техните гласове!
Но, да се върнем на темата – в началото на март 2012 г. с подкрепата на общинските кметове на ГЕРБ и достатъчен брой техни колеги от ДПС кметът на една от най-задлъжнелите общини в България стана шеф на НСОРБ. Вероятно за да сподели опита си в това отношение. Какво получи ГЕРБ в замяна? Ако е подкрепа на последните парламентарни избори, то резултатите от тях показват, че едва ли си е заслужавало! Освен ако не са си мислели, че ако плащаш с нещо, което не е твое, дори и 2-3 гласа отгоре са от значение.
Окрилен от пословицата „Апетитът идва с яденето” след изборите Попов продължи да иска. Първо – останалите 115 дка от земята под бившите казарми, която вече е парцелирана и остава само да се продаде. А след това и пазарджишкото ВиК. За последното кметът съвсем чистосърдечно сподели със съветниците, че ще търси стратегически инвеститор. Това вече е отработено с бившото общинско дружество „Тролейбусен транспорт”. Въпреки че то стана 50% частно, Общината продължи да му дава субсидия (отделно от тази на Министерството на транспорта) – последно, май около 300 000 лв. годишно. Интересен факт е, че Попов се заинтересува от ВиК-то едва след като бяха вложени около 1.5 млн. лв. общински пари за подмяна на част от водопроводната мрежа в култовото село Паталеница. Вероятно там кметът отблизо е следил нещата и лично се е убедил, че дори водоснабдителното дружество може да печели. А може да се използва и за много други неща…
Сега на дневен ред е въпросът: Ще му даде ли Орешарски 115-те дка или ще предпочете държавата да изкара малко пари от тях за изтънелия си бюджет? И другият въпрос: Ще прехвърли ли на Общината дяловете на ВиК в разрез с прокламираните намерения на управляващите за уедряване на този сектор? И ако направи едно от двете или и двете, защо? Или срещу какво? Може би срещу подкрепа на евроизборите, пък и за следващите парламентарни избори? Дали пък на общинските през 2015 г. Попов няма да се яви подкрепен от БСП? И ДПС? А може би и от ГЕРБ? Ако това се случи, Пазарджик вече със сигурност ще влезе в книгата на Гинес и ще се реваншира за неуспеха си с пейката на Острова. И накрая, преди да тръгнат да реализират тези сложни схеми в Пазарджик, не трябва ли управляващите да си зададат въпроса: Заслужава ли си всичко това? И цената, която ще бъде платена за нея?
От ВиК–то Общината пари няма да вземе. Дори може и да му дава по някой лев субсидия годишно след като си го подели със стратегическия инвеститор. От парцелите на казармата ще получи нещо. Но то далече няма да стигне да запуши пробойните. Първо, защото те са с доста повече нули. И второ – защото май никой не иска да ги запушва. Доказателство за последното е приложената към бюджет 2014 г. справка за просрочените задължения, половината от които Попов се кани да погаси през годината – размерът им е 3.1 млн. лв. Интересното е, че и за миналата година бяха пак толкова, а половината от тях трябва да са изплатени. А в последната справка не фигурират задълженията, които ще възникнат от текущи обекти. А и други не влизат в нея – които не са фактурирани, за да не се набутват контрагентите на Общината с дължими данъци, след като са наясно, че скоро няма да ги получат. Истинският размер на задълженията ще се разбере обаче някъде след 2022 г., защото поне дотогава Попов си е заплюл кметския пост. След това ще му мислим!
Валентин НЕНКОВ
Прочетена 41401 пъти


тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg