On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Петък, 29/03/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
10:51:37 - 27/05/2016
Днес отново на делото не се явиха призованите за свидетели адвокати Лука Бельов и Атанас Павлов, но в залата бяха екскметът на Пазарджик д-р Иван Колчаков и бившият финансист на Пазарджик и Ракитово Христо Георгиев
Д-р Иван Колчаков и Христо Георгиев
След като не се яви на първото съдебно заседание по наказателното дело срещу нея поради заболяване и присъства на второто, днес бившата кметица на Ракитово Емилия Еленкова отново не беше в залата на съда. По думите на съдия Георги Веселенов при него е постъпило удостоверение от УМБАЛ „Пълмед” – Пловдив, че Еленкова е хоспитализирана в здравното заведение на 25 май т.г. Той счете, че към този момент е посочена уважителна причина за отсъствието на екскметицата и не намери основание да измени мярката й за неотклонение в по-тежка. Съдия Веселинов обаче разпореди да се потърси информация от пловдивската болница за здравословното състояние на подсъдимата като цяло и по-конкретно дали към днешна дата – 27 май, тя е била в състояние да присъства в съдебната зала.
Днес отново на делото не се явиха призованите за свидетели адвокати Лука Бельов и Атанас Павлов, а от всичките останали за разпит около 30 души присъстваха не повече от двадесетина, между които екскметът на Пазарджик д-р Иван Колчаков и бившият финансист на общините Пазарджик и Ракитово Христо Георгиев.
Адвокат Паскалева, поела защитата на Емилия Еленкова
Припомняме, че на предишното заседание бяха изслушани показанията на няколко от призованите общо 36 свидетели. От думите на част от тях и обвинителния акт се разбра, че пет договора, касаещи реконструкцията на Градската баня в Ракитово със странната номерация 129а, 129б, 129в, 129г и 129д на обща стойност над 500 хил. лв. е подписала в началото на септември 2011 г. екскметицата на общината Емилия Еленкова. Към последните два, касаещи строително-монтажните работи в добавка има сключени и два анекса, а за съществуването на въпросните договори и анекси в Общината разбират едва през 2014 г. или три години по-късно. Още по-странни се оказаха клаузите в договорите и анексите – първоначално се предвижда авансово плащане в размер на 35 до 70% от общата сума, което трябва да се извърши в определен срок и в случай че това не стане, Общината автоматически се задължава да изплати цялата стойност по всеки договор плюс предвидените в него неустойки, без значение дали нещо е свършено по него. По нататък сагата стана още по-интересна – съгласно клауза в договорите съдебната институция, която трябва да разреши спорове между страните по тях е Международен арбитраж в София и след като не си получават парите, фирмите, сключили договор с Общината в лицето на Еленкова, завеждат искове там. Самата Община обаче е в неведение какво се случва и научава, че е осъдена да плати парите едва след приключване на делата. В документите, които пристигат при наследника на Емилия Еленкова на кметския пост – Любомир Петков, се оказва и че има документ за уведомяването на Община Ракитово, който никога не е постъпвал по официален ред в деловодството й. В резултат на всичко това сметките са запорирани и съдия-изпълнител успява да събере 213 221 лв. Важно е да се каже, че все още всички съдебни спорове по петте договора не са приключили и е възможно сумата да набъбне.
Съдът прие искането на адвокатите на Община Ракитово Стоян Парпулов и Ирен Савова за съвместно разглеждане с наказателния процес на гражданския иск за 256 297 лева, представляващи присъдени суми за заплащане от Общината по осъдителни решения. Емилия Еленкова пък отказа на този етап от съдебното следствие да дава обяснения и заяви, че ще го направи по-късно.
Пръв на свидетелската банка застана настоящият кмет Костадин Холянов, който заяви, че няма отношение към това „дело”. „Нищо не знам”, каза още на съда Холянов и добави, че не си спомня какво е казал на разпита при следовател. „Не ме интересува какво е вършила (бел. ред. Еленкова)”, бяха следващите му думи, но се оплака, че от 7-8 месеца сметките на Общината са запорирани и тя е много зле финансово.
Главният специалист административно обслужване на „Едно гише” Катя Туфанова на свой ред съобщи, че до края на 2011 г. договорите са се завеждали и съхранявали в „Човешки ресурси”, а от началото на следващата това става при нея. Тя нямаше представа как са се появили „договорите с букви”, но съобщи на съда, че юристът на Общината Лука Бельов и Живка Николова са носели при нея оферти и са се подписвали от името на вносителите им. „Еленкова ми се е обаждала няколко пъти да заведа в регистрите документи с предходна дата”, каза още Туфанова, добавяйки че е правила това и по „нареждане на Бельов”. Тя описа как е ставало завеждането на по няколко оферти в самия край на работния ден от Лука Бельов и е била принудена да ги вписва през една минута, за да се побере в работното време. Еленкова е знаела за това негово поведение, завърши изложението си Катя Туфанова.
Не бях виждала тези договори допреди година и нещо, когато ми ги показа юристката на Общината, каза пък пред съда главният счетоводител Марияна Дончева, визирайки въпросните 129а, 129б, 129в, 129г и 129д. В отговор на въпроси на съдия Георги Веселинов, прокурор Живко Колев и защитничката на Еленкова, свидетелката подчерта, че при встъпването в длъжност на обвиняемата, финансовото състояние на Общината е било много добро, а задълженията при кмета Любомир Петков са се появили въз основа на сключени договори именно от мандата на Еленкова 2009 – 2011 г. Дончева се удиви на клаузите в договорите, касаещи авансово плащане от 70% и неустойки в размер на пълната стойност на всеки договор плюс 15% и обясни, че Общината не е била в състояние да изплати в кратките предвидени срокове авансовите вноски. При разпита й стана ясно също, че договор 129б е наличен само като ксерокопие и то в два различаващи се екземпляра! Осъдиха ни по част от тези договори на около 300 хил. лв., съобщи още Дончева, уточнявайки, че често се е случвало на обвиняемата да не изпълнява изискването на закона под всеки договор да се подписва и главния счетоводител.
Главният експерт в дирекция ТСУ на Общината Веселка Петрова съобщи, че при всеки основен ремонт се изисква строително разрешение, а такова за Градската баня в Ракитово не е издавано.
Ключов свидетел се оказа и касиерът на Общината Цветанка Мечкова, тъй като в корите по делата от Арбитражния съд фигурирали и подписани уж от нея уведомления от съда. Тя категорично отрече това да е нейният подпис, но не можа да обясни откъде се е появил върху бланките печатът, който се съхранява единствено в „Едно гише”. Както и в несъстоялото се заседание на съда преди месец поради заболяване на Еленкова, така и днес Лука Бельов, който е призован като свидетел, не се яви, представяйки болничен лист.
Разпитът на свидетели се очаква да продължи на 1 юли, в случай че подсъдимата Еленкова се яви в съдебната зала.
Прочетена 3049 пъти


тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg