On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Четвъртък, 28/03/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
19:48:25 - 25/03/2017
Съдът определи Общината да предостави документацията по участието си в проекта за финансиране от МОСВ за минералната вода, както и да каже какъв е резултатът – одобрена ли е тя и ако е така, за каква сума
Марин Рачев
Водопроводът от сондажите и изворите на „Варварски минерални бани” до землищната граница на с. Ветрен дол, който попада на територията на община Септември, е част от общия водопровод от „Варварски минерални бани” до Минералната баня в Пазарджик, беше категоричен вчера пред съда вещото лице инж. Румен Касандров по делото, заведено от няколко дружества срещу решението на ОбС – Септември, под №484, прието през октомври 2016 г. по предложение на кмета Марин Рачев. С него тогава съветниците определиха единична цена за водопренос на минерална вода по общински водопровод в размер на 3.00 лв. на куб. метър без ДДС, а еднократната такса за присъединяване към водопровода е в размер на 800.00 лв. без ДДС. Само за сравнение ще посочим, че съгласно държавната тарифа за ползване на минерална вода, нейната цена е 0.50 лв. за кубик при температура повече от 50 градуса и 0.35 лв. за кубик при по-ниска температура на водата. Излиза, че Общината ще прибира от ползвателите 6 пъти по-голяма сума за транспортиране на кубик минерална вода отколкото те плащат на държавата за самата вода!!!
Касандров подчерта, че не са му предоставени никакви документи от ОбС – Септември – геодезическо заснемане на трасето на водопровода и извадка от КВС с разположение на същото, но той е извършил експертизата въз основа на такива в Агенцията по кадастъра. Поглеждайки представената му папка от адвоката на защитата, геодезистът заяви, че тя съдържа абсолютно същата информация, въз основа на която той е направил заключението си.
Не оспорваме, че актуваната за общинска собственост с решение №436 от 30.08.2016 г. на ОбС – Септември, част от водопровода, се намира изцяло на територията на общината, каза на свой ред в залата адвокатът на един от жалбоподателите „Варварски минерални бани“ ЕООД. За нас беше важно ясно да бъде казано, че става дума за един водопровод от сондажите до Пазарджик и че самостоятелен такъв само на територията на община Септември няма, добави юристката.
Вещото лице по техническата експертиза Слави Иванов на свой ред заяви пред съдия Мариана Шотева, че от Община Септември не са му предоставени материали, касаещи каквито и да е било ремонтни дейности по трасето на водопровода от сондажите до потребителите. Липсва проект и техническа документация, въз основа на които може да се остойностяват разходи, категоричен беше Иванов. Икономическата експертка, определена от съда, Мария Лафчиева заяви, че поради цитираната от колегата й причина, тя не е била в състояние да изпълни своята задача, защото не е имало какво да остойностява. В крайна сметка съдът реши да се извърши комплексна техническа и икономическа експертиза въз основа на въпроси, които ще подготви жалбоподателят, а Общината е длъжна да покаже цялата си документация.
Припомняме, че на предишно заседание, по думите на адвоката на ОбС – Септември, около 15 000 лв. до момента са изразходвани за ремонти на въпросния водопровод, а 260 000 лв. пък били необходими за неговата реконструкция и обновяване.
Интересен казус възникна с кандидатстването на Община Септември за държавно финансиране за минералната вода чрез Националния доверителен екофонд. За какво става дума – веднъж искат парите от държавата и втори път – от потребителите на минерална вода, попита адвокатът на „Варварски минерални бани“ ЕООД и се обърна към съда да задължи Община Септември да предостави документацията си по участието в проекта за финансиране, както и да каже какъв е резултатът – одобрена ли е Общината и ако е така, за каква сума. Съдия Шотева прие искането на жалбоподателя и насрочи следващото заседание по делото за 28 април.
Припомняме, че още на 27 януари, на запитване на „Виделина” до МОСВ, от министерството ни предоставиха информация, касаеща отпуснатите средства за експлоатация на находища на минерални води на територията на общините Велинград, Панагюрище и Септември в област Пазарджик. От отговора стана ясно, че за Община Септември общата стойност на проекта е 418 769.81 лв. и се предвижда субсидия от 210 000 лв. за изграждане на водопроводи в селата Варвара и Ветрен дол. Съоръженията щели да се използват за спорт и отдих. Съгласно условията на финансирането МОСВ осигурява 50% от стойността на инвестицията, а останалите 50% общините трябва да обезпечат от собствения си бюджет или заеми, като доверителният фонд покрива лихвите.
На заседанието стана ясно и че вече са получени от МОСВ преписи от всичките поискани разрешителни за водовземане на минерални води от Термоминерално находище „Варварски минерални бани”, издадени на дружества, ползващи водата на територията на община Пазарджик.
В началото на заседанието съдия Шотева обяви, че дружествата „Лифт 123“ ЕООД, „ПСЛ Трейдинг“ ЕООД и „СМС Солар“ ЕООД са оттеглили жалбите си и да се бори срещу ОбС – Септември, остава единствено „Варварски минерални бани“ ЕООД.
Прочетена 54512 пъти


тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg