On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ    Вторник, 19/03/2019     e-mail: videlinabg@abv.bg
 
След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми
Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика
За платен достъп до архива въведете код:

Приеми | Закупи
 

Как на две инстанции осъдиха “Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Назад
Напред

Запознайте се с ...

Пълен текст на новината

Категория: Мишена
20:30:18 - 21/02/2018
Истерията срещу „Виделина” във Фейсбук от вчера придоби нови измерения. Първо, след като съпругата ми беше блокирана да споделя и коментира в групи за 3 дни до късно вечерта в понеделник, във вторник отново я наказаха, сега за една седмица, без да е споделила почти нищо. Последва ограничение за 3 дни за eдин от хората, които ни помагат материалите на „Виделина” да достигат до повече читатели. А върхът беше тази сутрин – след като снощи, вторник, 20 февруари изтече моето наказание около 22:00 часа, днес малко преди 9:00 отново ме блокираха за седмица при опит да споделя в групи материал за предстоящ брифинг на полицията в Пазарджик за разкрито тежко криминално престъпление???!!! Това, според тези, които са ме докладвали, е спам?!? По-трагичното е обаче, че самите представители на Фейсбук с контролни функции са се съгласили, че тази информация е спам. Ето какво им написах в своя защита, макар че за пореден път няма да получа адекватен отговор: “Това категорично не е спам, уведомявам читателите, че е разкрито тежко криминално престъпление в Пазарджик. А вашите действия са репресия срещу "Виделина", която е в изгода на шепа слуги на корумпирани индивиди, които ме докладват непрекъснато. Но в края на краищата вината е ваша, защото допускате тази саморазправа с медиата”. В резултат на тези мои думи ми беше обяснено, че след направената проверка материалът не бил спам и го възстановяват, но блокажът остава?!?
Ще припомня, че системните ми блокирания и тези на съпругата ми започнаха в началото на октомври миналата година. Бях принуден да взема ответни мерки и писах, електронно и на хартия, на двете централи на Фейсбук в Колорадо и Дъблин, както и на комисар Вера Йоурова към Европейската комисия, в чийто ресор са правосъдието, потребителите и равенството между половете. Писмата изпратих в началото на тази година, а единственият видим резултат до момента е един отговор, който аз бих нарекъл евробюрократичен, съдържащ всички белези на документ, сътворен от високоплатен чиновник в структурите на ЕК. Преди да продължа нататък, ще опиша механизма, чрез който става блокирането ни за споделяне и коментиране в групи. Описаха ми го хора, познаващи в детайли дебрите на Фейсбук и той изглежда така: Събира се една групичка от 7-8 индивида, на които е поставена задачата да докладват пред Фейсбук всички или голямата част от публикациите на „Виделина”, качени в групи. Било като спам, било заради нещо друго, посочено като недопустимо в Стандартите на собственика на социалната мрежа. Когато докладите достигнат определен брой, контролният орган на Фейсбук, който по правило не е човек, автоматически ти налага наказание, без да проверява съдържанието им?!?. Просто и лесно, като в приказката за сестрата. Ако искаш да затвориш устата на някого, само събираш няколко гладкомозъчни екземпляра, чиято задача не изисква никакво интелектуално усилие. И си осигуряваш медиен комфорт!!! Или поне се надяваш на това!
Ето и тектът на писмото ни:
Пишем ви в качеството си на главен редактор и собственик на електронния сайт „Виделина” за област Пазарджик, Република България. Медията ни е предимно новинарска, но извършва и журналистически разследвания на действия и бездействие на властимащи, предимно кметове на общини, но и членове на държавни органи, в случай, че са от областта или тяхно решение касае населено място от областта. До ноември 2015 г. не ползвахме Фейсбук за разпространение на материалите на „Виделина” за разлика от почти всички наши колеги от местни медии. Започнахме през ноември и забелязахме, че прочитанията на отделни публикации се увеличиха около два пъти, в някои случаи и повече. Споделяме материали в групи от съответните населени места, където са се случили събитията, отразени в статиите, а такива, касаещи жителите на област Пазарджик като цяло – в големите групи в отделните градове. До октомври 2017 г. нямахме проблеми, но от 3 октомври до момента започна системното ни блокиране от Фейсбук. Блокирането е за споделяне и коментиране в групи. Хора, които разбират механизмите на Фейсбук, ни обясниха, че причината е създаването на групичка от няколко души, които целенасочено докладват на Фейсбук споделени от нас публикации, в резултат на което следва блокирането ни с обяснението „спам”. Уверяваме ви, че няма как полезна за жителите на дадено населено място или община информация да е спам, истинската цел на групичката е да ограничи максимално разпространението на отделни наши материали, за да не достигат до широк кръг от хора. И понеже няма как да ги отделят, докладват наред. Резултатът го описах по-горе, в момента и двамата сме блокирани. С това си поведение Фейсбук на практика ограничава разпространението на информация, касаеща корупционни практики, далавери и откровени злоупотреби. И обслужва нечистоплътните интереси на групички самозабравили се властимащи и техни слуги. Обръщаме се към вас с молба да преустановите тази практика, от което ще спечелят единствено жителите на област Пазарджик. Защото има достатъчно цензура и автоцензура на медиите в България и не е необходимо с действията си да допринасяте за ограничаване свободата на словото в България.
Искрено вярвам, че нежеланата и за двете страни ситуация е станала възможна, защото не сте били в състояние обективно да прецените съдържанието на публикациите на „Виделина”, които са ви докладвани от гореспоменатата групичка и се надявам възникналият проблем със споделянето и коментирането ми в групи да бъде решен максимално бързо. В противен случай ще бъдем принудени да защитим правата си по съдебен ред, като за целта ще ползваме услугите на адвокат Николай Хаджигенов.
С уважение: Валентин Ненков; Елена Ненкова
А това е отговорът на еврочиновника:
Уважаеми г-жо Ненкова и г-н Ненков,
Благодарим ви за имейла от 3 януари 2018 г., адресиран до кабинета на еврокомисар Йоурова. В него изразявате загриженост за свободата на словото във „Фейсбук“. Оплакването ви, по-точно, е за системно блокиране на публикациите на вашата електронна медия във Фейсбук, поради докладване от трети лица.
Правото на свобода на словото е основна ценност на Европейския съюз и се отстоява в член 11 от Хартата на основните права. Все пак, клаузите на Хартата са обвързващи единствено за институциите, органите, службите и агенциите на Европейския съюз и държавите-членки, само когато изпълняват законодателството на съюза (член 51.1 от Хартата). Следователно, Европейската комисия не може да наложи Хартата на частно юридическо лице, каквото е „Фейсбук“. В допълнение, Хартата не изменя правомощията, предоставени на Европейската комисия от Договорите (член 51.2 от Хартата), съгласно които Комисията няма генерални правомощия да се намесва в обсега на фундаменталните права.
Поради тези причини трябва да ви информирам, че не е възможно за Европейската комисия да се ангажира с действия по този въпрос. По-добре е да потърсите в държавата си на пребиваване съдебна защита относно предполагаемото нарушение на правото ви на свобода на словото, ако в случая ви не е възможно да се приложи процедура по извън съдебно разрешаване на спора.
Съгласно Договорите, на които Европейският съюз се основава, Европейската комисия няма генерални правомощия да се намесва в обсега на фундаменталните права. Това може да се случи, само ако става дума за спорен въпрос, свързан със законодателството на Европейския съюз. На базата на информацията, предоставена ни чрез писмото ви, не изглежда проблемът, който обяснявате да е свързан с прилагането на законодателството на Европейския съюз. Всъщност, условията за ползване на профили в социалните мрежи като „Фейсбук“ обикновено се ръководят от договорните условия между потребителите и платформите и ограниченията на вида съдържание, които платформата позволява, вероятно са включени в тези условия.
Въпреки това, бих искал да ви уведомя, че на 28-ми септември 2017 г. Комисията представи ръководни насоки (2) и принципи за повишаване на инициативните превантивни действия, разкриването и отстраняването на незаконно съдържание, подтикващо към омраза, насилие и тероризъм онлайн. Освен внимание към необходимостта онлайн платформите да поемат отговорност и да се справят с незаконното съдържание, което разпространяват, тези ръководни насоки също насърчават платформите да разясняват на потребителите си политиката за съдържание и да издават доклади за прозрачност, както и да въведат предпазни мерки, които да предотвратят риска от прекомерното отстраняване на съдържание, което е законно.
С уважение, Вернер Стенг,
Началник отдел на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“,
Европейска комисия
Без да искам да правя някакви внушения, от само себе си се налага паралел на атаката срещу „Виделина” и случващото се в една близка до Пазарджик община - Септември, която перманентно присъства в централните медии и „Виделина” още преди неин кмет да стане бизнесменът съветник по икономика на тамошната депутатка Даниела Малешкова, Марин Рачев. През първата половина на същия месец октомври, когато излязоха наяве първите резултати от започналата атака срещу „Виделина”, съдът отряза мераците на септемврийския кмет и съветниците му да наложат такса от 3.50 лева за пренос на минералната вода по тръбопровод, кой знае защо приеман за общински, след като е част от по-голям такъв, достигащ до Пазарджик?!? Само че контролните органи в лицето на Областна администрация и прокуратурата в случая просто замълчаха! Именно “Виделина” беше единствената медиа, която внимателно следеше и отразяваше делото, което беше сериозна пречка за лъжите на някои хора, включително в социалната мрежа. Така, както детайлно бе отразявала делата на “Стройкомерс”, превърнала част от коритото на река Чепинска в лунен пейзаж, за да си върне отнетите й разрешителни за изземване на наноси от терасата й. А сега информира обществеността за “неизвестния извършител”, отмъкнал особено големи количества инертни материали, който прокуратурата вече 2 години и нещо усилено продължава да издирва?!? Също в началото на октомври стартира наказателното дело срещу Марин Рачев за укриване на данъци в качеството му на бизнесмен. И, като махнем фойерверките в самото му начало, отново единствената медиа, която цялостно отразяваше случващото се в съдебната зала, беше „Виделина”. Последва материалът ни, базиран на постановлението на Софийска градска прокуратура, изготвено въз основа на разследване на ДАНС за случващото се в кухнята на Община Септември с участието на около дузина фирми, чиито собственици са някакви роднини или просто в близки отношения с кмета Рачев. А особено интересен факт е, че хватката около „Виделина” се беше поотхлабила в дните преди акцията на Специализираната прокуратура в сградата на Община Септември и в офиси, свързвани с Марин Рачев. Но това беше само до момента, в който Апелативният специализиран съд реши, че няма достатъчно основания да отстрани от длъжността му кмета на Септември. След ”всенародната любов”, заляла от вси страни градоначалника и едновременно с „победното” приключване на протестите в защита на Рачев, започнаха с нова, по-голяма сила атаките срещу “Виделина” във Фейсбук. Резултатите ги описах в началото на настоящия си коментар.
Разбира се, няма как да свържа двете линии, които проследих до момента и затова искрено се надявам рано или късно да науча доносниците, благодарение на които „Виделина” перманентно е поставена в затруднено положение. В края на краищата всеки има право да разбере кои са клеветниците му. И именно тук съсредоточаваме усилията си занапред. Защото мръсникът не може вечно да се крие зад тромавите демократични процедури и истината ще лъсне, колкото и трудно да изглежда това на пръв поглед.
Накрая ще благодаря горещо на всички наши приятели в Пазарджик, Септември, Панагюрище, Пещера, Велинград, София и зад граница, които ни помагат да сведем материалите си до по-голям кръг от хора! И ще уверя още веднъж "феновете" ни, че истината няма как да бъде заглушена и покрита - рано или късно тя винаги излиза наяве!!!
Валентин НЕНКОВ
Прочетена 413579 пъти            <<< Назад    


Узаконяване на сондажни кладенци

тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453