On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Неделя, 25/09/2022     e-mail: videlinabg@abv.bg

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
16:38:54 - 22/09/2022
Радиловки за поредна година готвиха кешкек, легендата за който всяка година разказват девойки от селото, като нагледно пресътворяват историята на кешкека пред местните и гостите на празника.
Организатор на "Национален фестивал на кешкека и народните умения Радилово 2022" се провежда от местното читалище "Зора" с подкрепата на Кметство Радилово и Община Пещера, със съдействието на платформа "Агора".
Наред с номинациите за успешна инициатива, реализирана от читалище в България, фестивалът стана събитие, включено в Европейската столица на културата Пловдив 2019. Фестивалът на кешкека е включен в първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България КулинарФест.
Тази година фестивалът на кешкека и народните умения съвпадна със 114-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.
За да поздрави присъстващите тук пристигна кметът на община Пещера Йордан Младенов, придружен от своите заместници Гълъбина Карамитрева и Елена Рядкова. Гост на тържествата бяха Галя Стоянова - секретар на Община Пещера, представители от Областна администрация, Платформа "Агора" и РЕКИЦ Читалища - Пазарджик.
Йордан Младенов поздрави множеството с думите „Висока чест и силно вълнение за всеки българин е да говори пред своите съграждани на 22 септември. Денят, в който през далечната 1908 г., е обявена новата, независима европейска държава България. Днес, вече и като членове на ЕС, ние продължаваме да отстояваме нашите позиции, давайки на Европа българска азбука, уникални традиции, опит и древна култура“.
Младенов припомни, че през 2008 г. Радилово е номинирано за европейско селище с древна история и уникално културно носледство.
През 2010 г. НЧ „Зора – 1903“ и Кметство Радилово организираха за първи път „Денят на традиционните продукти“. Празник, който се превърна в национален фестивал, популяризира местните традиции и даде възможност селото да се превърне в нова и предпочитана дестинация за привличане на туристи и развитие на културния туризъм в общината.
Всяка година фестивалът се осъществява благодарение на дарения от млади семейства на малки деца в селото и доброволци, за здраве и благоденствие на хората от селото. Организаторите благодариха на семейства Ташеви, Миндови, Йовови, Кандеви, Тотини, Миткови, Пройчеви, Несторови, Лупанови, Личеви, Дерменджиеви, Млячкови, Джорови, Христови и Вачкови.
През целия ден присъстващите можеха да избират да посетят музейната сбирка в Радилово, да се запознаят с традициите и културното наследство на община Пещера, да станат зрители на прожекцията "Родопска приказка". Или да станат част от богатата фолклорна програма с участието на гостуващи и местни състави.
Участници в изложбата базар предлагаха вкусни ястия, баница, домашни специалитети, палачинки и сладкиши. Тук бяха прекрасните Анн и Дарън Норд, участниците от Лятната резиденция за Нематериално културно наследство Радилово 2022 Стефан Лупанов и Мариела Димитрова, дърворезбарят Михаил Тодоров, майсторът на бижута Велина Георгиева, съмишленици от читалищата в Равногор и Бенковски.
Смята се, че славянската дума за каша произлиза от персийската дума kishk, или и двете думи произлизат от санскритската kashaya – „лековита напитка“.
Терминът кешкек също е свързан и с думата кус-кус, като за приготвянето на кешкек някога е бил използван кус-кус от ечемичени зърна.
Прочетена 757 пъти


тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg