АНКЕТА - On-Line
Общо 80 читатели се включиха в тазседмичната on-line анкета на в. “Виделина”. Участниците заявиха позициите си по темата “Спада ли доверието в българските медии и ако, според вас, е така какви са причините?”. Само 11% от анкетираните смятат обаче, че средствата за масова информация в България си остават основен коректив на местната и централната власти. Най-голям процент от гласувалите - 56% изразяват становище, че доверието в медиите е спаднало, защото те често се комбинират с властта и парите и изпълняват политически и бизнес поръчки. 18% от включилите се в запитването мислят, че медиите губят достоверност, защото с цел да печелят аудитория пожълтавят и подценяват интелигентно-стта на потребителите си. Според 15% от взелите участие в запитването доверието в средствата за масова информация спада, но основната причина за това виждат във факта, че много хора предпочитат да получават по-лека и неангажираща информация и бягат от проблемни материали.(В)
 
 
23 регионални вестника изразиха с декларация несъгласие с осъждането на “Виделина” за читателско писмо
 
ЧИТАТЕЛСКОТО ПИСМО, ПУБЛИКУВАНО ВЪВ „ВИДЕЛИНА”
С пълно единодушие участвалите в годишната конференция на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ) 23 регионални вестника от цялата страна гласуваха текст, възлагащ на новоизбрания Управителен съвет на асоциацията да подготви и разпространи декларация, изразяваща категоричното несъгласие на медиите, членове на БАРМ, с решението на Окръжен съд - Пазарджик, според което в. “Виделина” трябва да заплати 20 000 лева на морално увредени, според съда, от публикувано на страниците на вестника читателско писмо. Припомняме, че съдия Невена Танкова реши, че издателят на в. “Виделина” трябва да изплати горепосочената сума (плюс лихвите от датата на публикацията на читателското писмо и съдебните и адвокатски разходи на ищците) на сем. Соня и Георги Варникови, които се почувствали засегнати от изложеното в писмото. Представителят на медийна група “Марица” и “Струма” Оник Кючюкян пък изрази желание двата вестника да подготвят и публикуват своя декларация, изразяваща тяхното негативно отношение към въпросното съдебно решение. Участвалият като лектор в работата на конференцията шеф на отдел “Правен” във в. “24 часа” Радомир Чолаков нарече решението на Окръжен съд - Пазарджик репресия спрямо в. “Виделина” и изрази надеждите си, че Апелативен съд - Пловдив ще постави нещата по местата им.
Чолаков изрази удивление от размера на съдебната санкция, като подчерта, че нито една съдебна институция до момента не е уважавала иск срещу в. “24 часа” по-голям от 9 000 лв. В изложението пред медийния форум главният редактор на “Виделина” инж. Валентин Ненков подчерта, че в конкретния случай не размерът на присъденото обезщетение е основният момент в съдебното решение, въпреки неговата очевидна непосилност за регионален вестник. Самият факт, че медия е осъдена за публикуване на читателско писмо сам по себе си автоматично увеличава в пъти и без това съществуващата автоцензура сред журналисти, главни редактори и издатели, категоричен бе Валентин Ненков. Според главния редактор на пазарджишкия седмичник функцията на медиите освен да информират обществеността, се състоят и в това да обменят мнения с гражданите, а читателското писмо е именно такава форма на изразяване и оповестяване на мнение от страна на потребителите на медийните продукти. Още повече, че в конкретния случай авторката на писмото под клетва е потвърдила пред съда, че написаното от нея е възпроизведено абсолютно цялостно, без корекции и редакторска намеса. С подобни съдебни решения открито се посяга на свободата на словото у нас, защото принуждават издатели и главни редактори да се съобразяват със съществуващата конюнктура и внимателно да преценяват какви последствия биха могли да им докарат една или други публикация въпреки нейната истинност, категоричен бе г-н Ненков. Той подчерта, че с въпросното читателско писмо и авторрката, и издателят на “Виделина” са изпълнили гражданския си дълг, защото са информирали читателите на вестника за явления с обществена значимост, а оттук насетне други са органите, които трябва да си свършат работата.
След изготвянето на декларацията от Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии, тя ще бъде публикувана на страниците на всичките 29 издания, нейни членове. Ще се потърси и по-широко тълкувателно решение на подобни казуси от висшествоящи български съдебни институции. Припомняме, че преди конференцията на БАРМ в. “Виделина” бе подкрепена по конкретния казус от Български хелзински комитет, шефката на Комисията по етика към СБЖ Петя Миронова, зам.-председателя на “Журналисти срещу корупцията” Иван Рачев. На главния редактор на изданието пък бе предоставена трибуна в телевизиите “Европа”, “Канал 3” (Лили Маринкова), и RE:TV (Иван Бедров).
 
ДОВЕРИЕТО КЪМ МЕДИИТЕ ДНЕС
По време на дискусията, ПОРОДИЛА СЕ ПО ВРЕМЕ НА ФОРУМА, ДЕБЕЛО БЕ ПОДЧЕР-ТАНО, ЧЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СЕ НАБЛЮДАВА РЯЗЪК СПАД В ДОВЕРИЕТО ОТ СТРАНА НА ГРАЖДАНИТЕ КЪМ МЕДИИТЕ В България изобщо. Както и че въпреки въвеждането на известни правила, в медийното пространство доста често се появяват откровени глупости. Като частична възможност за противодействие на неверни и тенденциозни материали в публичното пространство бе посочено създаването на двете етични комисии - за печатните и електронните медии, към които може да се обърне всеки, който е лично засегнат от дадена публикация, респективно изнесена информация в електронна медия. Подчертано бе също и че при третиране на важни обществени въпроси, горните две комисии могат да се самосезират и да излязат със становища.
Изразиха се мнения, че при днешната журналистика липсва баланс на гледните точки при разглеждането на даден проблем. Всички участници в дискусията обаче се обединиха около валидността на очевидния факт, че писането за непрекъснатите скандали в държавата и общините не води до резултат!!! Подкрепа получи и изразеното становище, че медията сама по себе си е важен фактор в обществения живот, когато успее да се превърне във форум, или казано с други думи - в платформа за водене на обществен диалог.
БАРМ
Участниците в годишната конференция на Българската асоциация на регионалните медии решиха да свият състава на новоизбрания Управителен съвет до 3-ма души (при 9 досега), с цел обезпечаване на по-голяма оперативност в неговите действия. Новите трима в ръководния огран на БАРМ са Валентин Влахов (“Черноморски фар” - Бургас), Иван Бунков (“Нов живот” - Кърджали) и Даниел Бузов (“Конкурент). За изпълнителен директор бе преизбрана Весела Вацева.