On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Неделя, 08/09/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
На 10 октомври ВАС заседава по обжалването на РЕШЕНИЕТО на Административен съд за КАСИРАНЕ на изборите за ОбС - Пазарджик На 10 октомври ВАС заседава по обжалването на РЕШЕНИЕТО на Административен съд за КАСИРАНЕ на изборите за ОбС - Пазарджик На 10 октомври ВАС заседава по обжалването на РЕШЕНИЕТО на Административен съд за КАСИРАНЕ на изборите за ОбС - Пазарджик На 10 октомври ВАС заседава по обжалването на РЕШЕНИЕТО на Административен съд за КАСИРАНЕ на изборите за ОбС - Пазарджик На 10 октомври ВАС заседава по обжалването на РЕШЕНИЕТО на Административен съд за КАСИРАНЕ на изборите за ОбС - Пазарджик На 10 октомври ВАС заседава по обжалването на РЕШЕНИЕТО на Административен съд за КАСИРАНЕ на изборите за ОбС - Пазарджик На 10 октомври ВАС заседава по обжалването на РЕШЕНИЕТО на Административен съд за КАСИРАНЕ на изборите за ОбС - Пазарджик На 10 октомври ВАС заседава по обжалването на РЕШЕНИЕТО на Административен съд за КАСИРАНЕ на изборите за ОбС - Пазарджик На 10 октомври ВАС заседава по обжалването на РЕШЕНИЕТО на Административен съд за КАСИРАНЕ на изборите за ОбС - Пазарджик
Пловдивска и брезнишка фирми ще СТРОЯТ новия МОСТ над р. Марица в Пазарджик, софийска ще го ПРОЕКТИРА Пловдивска и брезнишка фирми ще СТРОЯТ новия МОСТ над р. Марица в Пазарджик, софийска ще го ПРОЕКТИРА Пловдивска и брезнишка фирми ще СТРОЯТ новия МОСТ над р. Марица в Пазарджик, софийска ще го ПРОЕКТИРА Пловдивска и брезнишка фирми ще СТРОЯТ новия МОСТ над р. Марица в Пазарджик, софийска ще го ПРОЕКТИРА Пловдивска и брезнишка фирми ще СТРОЯТ новия МОСТ над р. Марица в Пазарджик, софийска ще го ПРОЕКТИРА Пловдивска и брезнишка фирми ще СТРОЯТ новия МОСТ над р. Марица в Пазарджик, софийска ще го ПРОЕКТИРА Пловдивска и брезнишка фирми ще СТРОЯТ новия МОСТ над р. Марица в Пазарджик, софийска ще го ПРОЕКТИРА Пловдивска и брезнишка фирми ще СТРОЯТ новия МОСТ над р. Марица в Пазарджик, софийска ще го ПРОЕКТИРА Пловдивска и брезнишка фирми ще СТРОЯТ новия МОСТ над р. Марица в Пазарджик, софийска ще го ПРОЕКТИРА

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
20:38:23 - 26/07/2024
Две от архитектурните перли в нашия град се рушат пред мълчаливия поглед на Общината.
Бившата сграда на Популярната банка (през последните 10 години известна като кафене „Дейзи“) е една от тях.
Сградата е строена в началото на 19-ти век в стил „Сецион“, характерен за обществените сгради по онова време. Няма запазени данни за архитекта.
През 1926 г. в нея се настанява някогашната Популярна банка, която дава мощен тласък на развитието на местната икономика, земеделие и индустрия.
По късно на кулата е монтиран часовник, изработен от швейцарски майстори.
В сградата впоследствие са настанени Окръжния съд, отдел „Култура“ на Общината и други институции.
През 1982 г. е обявена за архитектурен паметник на културата.
Днес, благодарение на своя собственик, е тъжна гледка.
Другата емблематична сграда е красивата къща на бул. „България“, известна като някогашния ресторант „Фихтелберг“.
Красивата триетажна къща е построена през 1921 г. и първоначално е била жилищна сграда на местен търговец. На първия етаж са били разположени дюкяните и търговската част, а на втората е била жилищната част на богатото пазарджишко семейство.
Впоследствие в сградата се настаняват административни служби.
През 1986 г. е преустроена като обект за обществено хранене и в нея се разкриват винарна, кафе-тераса, луксозен ресторант и дискотека.
Ресторантът носи името на най-високия връх в планинските масиви в провинция Саксония в Германия, с чийто град Кемниц по онова време Пазарджик е бил побратимен.
Днес и тази сграда е изоставена и се руши благодарение на своя собственик.
Кой е човекът, който целенасочено оставя да се разрушат най-красивите сгради на Пазарджик?
Проверка установи, че собственик на тези сгради, изцяло или с най-много идеални части от тях е не кой да е, а точно председателя на Общинския съвет в Пазарджик и местен лидер на ГЕРБ - Найден Шопов.
През последните 10 години Шопов е оставил сградите на произвола на съдбата и те са започнали да се саморазрушават и са обрасли с растителност, включително по покривите и фасадите.
Ползвайки се от вратичка в закона, Шопов е монтирал върху тротоара скеле, за което дори не плаща на Общината такса за т.нар. тротоарно право, въпреки че заема голяма част от него пречи на преминаващите пешеходци и загрозява градския център.
След направено от мен запитване, от общинската администрация ми отговориха, че това не било строително скеле (оставам на вас да прецените дали да вярвате на очите си или на думите на администрацията), а било укрепително и предпазно съоръжение за предпазване на пешеходците от рушащите се сгради.
Не знам как наричат в Общината това скеле, но както и да се оправдават, тъжната истина е, че те много добре виждат и знаят, че собственикът не е показал по никакъв начин, че има намерение да пооправи фасадите или да предпази гражданите.
Казано в прав текст: Найден Шопов не е заковал един пирон и не извършва никакви ремонтни дейности в тези сгради и съзнателно ги е оставил тихо да се рушат.
Може такава да е неговата бизнес тактика, ако съдим по другите „положителни практики“, които прилага към други знакови обекти в Пазарджик.
Припомням, че същия Шопов купи и бившия ресторант „Полски Боровец“.
Емблематичното заведение беше известно не само в пределите на Пазарджишка област, но и далеч извън пределите на страната.
След като закупи сградата, Шопов не направи абсолютно никакви усилия да я запази или ремонтира, като дори не монтира ограда около нея. Така тя стана апетитна хапка за наркомании, бездомни и за цигански набези, които изтърбушиха красивата някога сграда, за да крадат металните й елементи и да ги продадат на безценица за скрап.
Може точно това да иска Шопов да се случи и с Популярната банка и с „Фихтелберг“, след като повтаря същия модел на „грижа“ и съзнателно е оставил тези знакови за Пазарджик архитектурни шедьоври да се саморазрушават.
Да си мърляв в бизнеса не е престъпление.
Не е престъпление и един собственик на казина да не му пука за архитектурата на Пазарджик.
Престъпно е обаче мълчанието на агнетата от Общината.
Същата Община, от чието ръководство и Шопов е част!!!
Кметът има много механизми да задължи Шопов да си ремонтира фасадите и да му даде срок за това.
Може дори да извърши ремонта за сметка на Общината, а после да му изпрати сметката и да си вземе париите.
Може ли да го направи?
Може!….Но не го прави?!?
Защо Куленски и неговата администрация си затварят очите пред безобразията и рушенето на историческата ни памет?
Дали защото Шопов е председател на Общинския съвет?
Това поставя ли го над закона?
Дали защото гласът на Шопов, като съветник, му е нужен?
Може би Петър Куленски се страхува да предприеме каквито и да са действия срещу Найден Шопов, защото именно гласът на Шопов и на групичката около него крепи крехкото мнозинство от общински съветници, което безкритично гласува предложенията на кмета?
Каквато и да е причината, това не може да продължава!
Пазарджик ни е по-важен от дребните им политически сметчици.
Скоро този клуб по интереси ще се разтури …
Ще остане обаче отговорността на Петър Куленски, че е съучастник на Найден Шопов в съсипването на архитектурното наследство на Пазарджик.
Вярвам, че младият ни кмет и неговият екип ще вземат решителни мерки.
Очаквам да ги видя !
Благо СОЛОВ,
Вашият общински съветник
Прочетена 32377 пъти


тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg